Kuba zvýšila predaj cigár v minulom roku o 31 percent na 721 miliónov USD

28.02.2024 Celý región

Havana 27. februára (TASR) - Vývoz cigár z Kuby v minulom roku prudko vzrástol. Odvetvie ťaží z oživenia globálneho dopytu po luxusnom tovare po skončení pandémie COVID-19, oznámila spoločnosť Habanos, ktorá je exkluzívnym vývozcom cigár v krajine. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Vývoz zaznamenal v roku 2023 v porovnaní s predminulým rokom nárast o 31 %, čo zodpovedá obratu vo výške 721 miliónov amerických dolárov (664,39 milióna eur). "Po skončení pandémie zaznamenal trh s luxusnými tovarmi vo všeobecnosti a najmä spotreba prémiových cigár veľmi silný rast dopytu vo všetkých regiónoch," uviedol José María López Inchaurbe, viceprezident spoločnosti Habanos pre obchod.

Najdôležitejším trhom pre kubánske cigary zostala Čína, po ktorej nasledujú Španielsko, Švajčiarsko, Nemecko a Spojené kráľovstvo. Európa ako celok sa na tržbách spoločnosti Habanos podieľa 56 %. Na severoamerický trh, ktorý je pre cigary najdôležitejší na svete, Kuba nemá prístup v dôsledku obchodného embarga Spojených štátov z roku 1962.

(1 EUR = 1,0852 USD)
 

Vyberte región